Kunstuttrykk for familier under koronaens tid

31.12.2020

I mars 2020 startet den andre gruppen med Kunstuttrykk for familier i regi av Ullern Frivilligsentral og ledet av kunst- og uttrykksterapeutene Irene Schmeling og Lilly Raknes. De rakk å gjennomføre én samling før Norge ble stengt på grunn av Covid 19. Flyktninger kan være ekstra sårbare i krisetider, da frykt kan reaktivere traumer. De oppdaget også at norskkunnskapene raskt ble dårligere under isolasjon. Det var viktig å fortsette med gruppene, og de måtte gjennomføres utendørs og følge smittevernsreglene. Her deler gruppelederne litt om hvordan de løste gjennomføringen av gruppene.

Utdeling av aktivitetspakker til påske
Barna i kunstuttrykksgruppa fikk utdelt aktivitetspakker som de laget hjemme, og sendte oss bilder av sine kunstuttrykk.

Kunstuttrykk for Ullern-venn
Ullern-venn er en aktivitet som har pågått på Ullern Frivilligsentral siden 2016 med mål om
fellesskap for naboer, inklusive flyktningfamilier. Kunstuttrykk for familier ble inkludert i
denne aktiviteten. Samlingene foregikk utendørs ukentlig med åpne grupper, helt fram til skoleslutt.

Fargerike opplevelser med kunstuttrykk
I hele sommerferien organiserte Ullern Frivilligsentral turer til forskjellige steder i Oslo og
nærområdet med både kulturelle og i år også kreative innslag. Vi testet ut kunstuttrykksmetoder og åpne grupper, og hadde utstillinger underveis.

Fargerike opplevelser har bestått av turer og utflukter med tematisk innhold og der kunstuttrykket for samlingen har vært relatert til dette. Det skaper sammenheng, kommunikasjon på flere plan og utvidet forståelse.

Vi fikk en lærerik og positiv erfaring ved å gjennomføre gruppene utendørs, og gjør det gjerne igjen, sier Irene og Lilly. – Selv når regnet høljet ned, møtte deltakerne opp. Det sier noe om hvor viktig det er å kunne møtes, særlig under koronaens tid.