WHO-rapport slår fast: Kunst spiller en betydelig rolle for fysisk og psykisk helse

15.01.2020

Kunst har stor positiv helseeffekt. Verdens helseorganisasjon foreslår derfor at kultur- og helsesektoren samarbeider mer.

En av kunstens mange fordeler er også at den ofte er mye mer kostnadseffektiv enn medisinske behandlinger - og den er lett å kombinere med andre behandlingsformer.

Går du ofte på konserter, museer, kinoer - og i tillegg driver med en form for kunst selv - gjør du antakelig mer for helsen din enn du er klar over.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga nylig ut rapporten «What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being?». Den slår fast at kunsten spiller en betydelig rolle for menneskers fysiske og psykiske helse.

På grunn av en manglende bevissthet om forskningsresultatene som eksisterer på feltet, har det vært få konkrete lovforslag knyttet til alle kunstens fordeler, ifølge forfatterne. Det er nettopp dette de ønsker å endre med rapporten.

Kunst- og uttrykksterapi er intermodal og gjør bruk av alle kunstformer.

Kan løse komplekse helseproblemer

Definisjonen av «kunst» er bred: den inkluderer blant annet musikk, dans, litteratur, teater, visuell kunst og animasjon.

Regionaldirektør for WHO Europa, Piroska Östlin, mener kunsten kan hjelpe med å løse komplekse helseproblemer som overvekt og diabetes. Man må se helse og velferd i en større helhet, mener Östlin.

Les hele artikkelen her